Olšava ve Skotsku

Skotsko. Při vyslovení tohoto názvu si většina Čechů vybaví sukni jako neodmyslitelnou součást mužské garderoby, případně potom spoustu anekdot na téma "lakomý jako Skot". Nakolik se naše představy shodují se skutečností, jsme mohli zjistit při našem letošním zájezdu na folkórní festival v Edinburku. Až na pár vyjímek jsme zatím na britské ostrovy nevkročili. O to větší byla naše zvědavost.

Cestování autobusem bylo únavné a dlouhé a bylo na nás, jak si cestu zpříjemníme. Odměnou nám na obou cestách byl 8 hodinový pobyt v Londýně. Zatímco řidiči odpočívali, my jsme využili času k poznání těch nejzajímavějších londýnských památek a zajímavostí.

Naším hostitelem v Edinburku byl místní soubor Dunedin dancers čítající na 150 až 200 členů. Někteří z nich prezentují skotský folklór na vystoupeních či festivalech, další jsou fandové a příznivci, kteří se příležitostně scházejí ke společným zábavám.

Místní architektura nám učarovala. Ať už to byla venkovská sídla a zámečky nebo nádherné stavby ve středu Edinburku, kterým vévodil edinburský hrad. Silnice jsou lemovány pastvinami plnými ovcí a skotu, sem tam zemědělská usedlost a v pozadí kopce. Zkrátka idylka jak vystřižená z časopisu.

Vyjížděli jsme vystupovat ven z Edinburku, takže jsme měli možnost vidět další zajímavá a krásná místa. Program festivalu byl perfektně promyšlen a připraven a souhlasil s rozpisem, který jsme obdrželi v češtině hned při příjezdu. Součástí festivalu byly tzv. dílny, kdy jsme se navzájem učili tance svých kolegů - tanečníků z Francie, Španělska, Walesu i Skotska. Organizátoři byli opravdu neúnavní a vyzvali k tanci každého, kdo byl po ruce. Musím podotknout, že i muzikanti, ač je to k nevíře, byli donuceni zúčastnit se tanečního reje. A docela úspěšně.

Velkým zážitkem pro nás vnitrozemce byla návštěva Deep Sea World - velkého mořského akvária. Jenom sklo nad náma nás oddělovalo od nejrozličnějších mořských živočichů od těch malých až po hrozivě vyhlížející žraloky.

Do jednoho volného dne jsme se snažili vměstnat, co se jen dalo, abychom poznali co nejvíc. Navštívili jsme palírnu skotské whisky v Glenkinchie, kde odborný výklad byl spojen s ochutnávkou. Znalci z našich řad zhodnotili zařízení a hlavně kádě a kotlíky obrovských rozměrů s objemem přes 30 tisíc litrů. Nenechali jsme si také ujít zříceninu hradu Tantallon, kde na nás dýchla atmosféra typických anglických detektivek při pohledu na útesy a šumící moře pod námi. Zbylý čas volného dne jsme strávili procházkou po "Královské míli" až na hrad.

Festival vyvrcholil vystoupením v edinburském divadle, kde jsme také stihli oslavit osmnáctiny nejmladší účastnice našeho zájezdu.

Týden uběhl jako voda a nám nezbylo než se loučit s našimi skotskými hostiteli, novými přáteli i s rodinami, které nám na dobu našeho pobytu poskytly střechu nad hlavou. Ubytováním v soukromí jsme možná přišli o bližší kontakt mezi sebou (dohnali jsme to potom po cestě), ale zato jsme měli možnost poznat a srovnat místní pohostinnost i chod skotských domácností. Pro většinu to byla neocenitelná zkušenost!