Vánoce v Schönbrunnu

Od roku 1994 jezdí Olšava pravidelně v adventním čase do Vídně. Vánoční koledování a tancování na bíle zasněženém a svíčkami ozářeném nádvoří Schönbrunnu má své kouzlo. Tradiční trhy přilákají do zámku tisíce návštěvníků nejenom z Rakouska, takže často se stává, že vystupujeme také pro české publikum.

Bohužel, ne vždy jsme měli odpovídající podmínky. Ale jedna malá zaprášená nevytopená místnůstka, která nám měla sloužit jako šatna, je už naštěstí minulostí a v uplynulých dvou letech jsme byli usídleni v nově opraveném křídle zámku.

Špatnému počasí už ale musíme čelit sami. A jak na to? Po každém vystoupení na nádvoří, kde to občas pěkně klouže nebo na nás sněží, se tanečníci i muzikanti vřítí do šatny a dají si ‘polévku’ - ani hovězí vývar, ani bramboračku, ani gulášovou... ‘Polévka’ je v Olšavě přezdívkou pro svařák. A jelikož opravdu většinou bývá pěkně vlezlá zima, vozíme ho s sebou dvě várnice. Samozřejmě, že někteří aktivní jednotlivci mají ještě, pro jistotu, lahvinku jistého slováckého moku čirého zbarvení a výrazné vůně. Dobrovolnosti se meze nekladou. Vzhledem k tomu, že vystoupení je většinou asi pět (dvacet minut každou hodinu), někteří členové souboru jsou po tomto namáhavém pětiboji značně vyčerpaní. Není divu.

Ale to jsme trošku odbočili od atmosféry Vánoc. Jeďte se některou adventní sobotu podívat do Vídně. Možná se tam uvidíme!

Mgr. Pavlína Dvořáčková