Setkání Olšaváků u příležitosti 55. výročí souboru

Bylo to vlastně skoro nedávno, kdy jsme společně s bývalými Olšaváky i dalšími přáteli a příznivci oslavili padesátku. A přece uplynulo pět let.

Někteří s aktivní činností skončili, jiní teprve svou folklórní dráhu začali. Ti všichni, i ti úplně nejstarší - zakládající členové - se v sobotu 17.června sešli v brodském kulturáku. Scházeli se už odpoledne, aby se zaregistrovali, našli si v sále svoje místo i své přátele, se kterými se rozhodli strávit tento den. K nezbytným oficialitám patřilo společné fotografování u sochy Komenského a také vzpomínka těm, kteří už na nás shlíží z folklórního nebe. Za těch 5 let jich bohužel zase přibylo, ale takový už je život.

Vystoupení si připravili současní členové. Přizvali také bývalé Olšaváky, kteří se ale rozhodli vrátit na jeviště a založili tak Oldstars - Oldšava. Zhruba hodinový program vycházel po hudební stránce z loni vydaného CD A v tom Brodě a naznačili to, co bychom chtěli předvést na podzimním slavnostním vystoupení.

Vystupovat pro bývalé členy v uzavřeném kruhu je příjemné, protože ti dokáží ocenit výkon a odpustit nedostatky. Je to ale zároveň zavazující a z vlastní zkušenosti vím, s jakou trémou na to jeviště vystupujeme.

Po vystoupení a večeři pak už vypukla ta pravá zábava, zpívalo se, tančilo, hrálo, povídalo, vzpomínalo při dobrém víně. Přestože se zahajovalo brzy odpoledne, ti skalní vydržeki - zpívali a hráli, pak už v komorním seskupení, a rozcházeli se někde mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní.

Lenka Švehlíková, Brodský zpravodaj 13-14 / 2006