Novinky

Akce Olšavy v následujících třech měsících

listopad 1

Odešel primáš a dlouholetý vedoucí souboru Lubomír Málek

Lubomír MálekDne 30.10.2021 se olšavské muzikantské nebe rozrostlo o další velkou legendu. Do nebeského angažmá nastoupil dlouholetý primáš, osobitý zpěvák s nezaměnitelným hlasem a autor mnoha hudebních úprav, ale také neúnavný organizátor a po dlouhá léta umělecký vedoucí souboru Lubomír Málek.

Odešel symbolicky v den, kdy jsme měli pokřtít jeho zpěvník Dětské písně z Uherskobrodska. Tolik si přál být u toho, tím spíš, že dokončení zpěvníku se protáhlo díky koronaviru o víc než rok. Další překážkou byly také jeho zdravotní potíže, ale přesto se dílo díky jeho velkému úsilí podařilo a zbývalo už jenom jeho slavnostní uvedení do života. Ještě před měsícem jsem spolu s ním seděla u jeho počítače, diskutovali jsme o podrobnostech koncertu, oslovení kmotrů, těšil se, že zájemcům zpěvník podepíše. Ale hlavně jsem viděla, jak moc se těší na setkání s přáteli. Ještě teď slyším to jeho „čajo, tak zase příště pokračujem“.

Chtěl být s námi, chtěl vidět ty zástupy diváků, kteří listují ve zpěvníku a tleskají malým i velkým účinkujícím. Věřím, že s námi byl, kontroloval, zda je všechno, jak má být, usmíval se a byl spokojený, jak jsme to společně všichni zvládli. Jemu patřily všechny písničky a tance, jemu patřilo poděkování za všechno, co pro Olšavu a lidovou kulturu udělal.

Lubomír Málek

Čest jeho památce.

Za Olšavu Lenka Švehlíková

Parte Lubomír Málěk